ЙОГА ТЕРАПИЯ ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

ЙОГА ТЕРАПИЯ ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлеза е един от най-важните ендокринни органи в нашето тяло и нейното правилно функциониране е от съществено значение за доброто ни здраве.

Щитовидната жлеза оказва влияние върху метаболизма, растежа и развитието. Влияе върху метаболизма, нервната система, сърдечната система, нивата на холестерол в черния дроб, въздейства върху тонуса на мускулите, стимулира калциевата и фосфатна обмяна.

 Недостатъчната секреция на щитовидни хормони е състояние известно под медицинското название хипотиреоидизъм. . Тиреоидит на Хашимото – органо-специфично автоимунно заболяване, с хронично протичане.

Най-честите симптоми на това състояние са:
– силно покачване на теглото;
– ниска телесна температура;
– необяснима болка в ставите;
– намалено либидо;
– забавено храносмилане, запек;
– непоносимост към студен климат;
– лесна умора и проблеми с паметта, честа смяна на настроенията.

Етиологията се определя от наличието на генетична предразположеност и външни фактори – стрес, вируси и бактерии.

 

Причина за възникването на проблем с щитовидната жлеза може да бъде и стрес, напрежението и преумората, замърсен въздух, нелекувани заболявания на гърлото и т.н Бих добавила и причините от емоционален характер. Тъй като това е жлезата за която отговаря гърлената чакра. Когато не изразяваме, това което бихме искали да кажем, когато имаме проблем със себеизраяването и общуването, също е възможно да отключим проблем с тази така важна жлеза.

При хипотиреоидизмът настъпва дисбаланс на половите хормони и често се оплакваме от намалено желание за полови контакти със своя партньор. Освен това при жените поради намаляване нивата на естрогените в резултат на хипотиреоидизма може да настъпи преждевременна менопауза. 

Знаем, че в зависимост от състоянието на щитовидната ни жлеза можем да бъдем в добро или лошо настроение, от нея зависи ка се чувстваме, зависи имунитетът ни. Тя е от съществено значение за начина по който имунната ни система реагира на външни фактори и определя въздействието , което токсините могат да окажат върху всеки друг орган.

Какво може да направим, за да стимулираме дейността на щитовидната си жлеза?

За да подобрим функцията на щитовидната жлеза е добре да започнем йога практиката си сега!. Сърдечният пулс има директна връзка с отделянето на хормони от щитовидната жлеза. Така при изпълнението на специалните йога асани, расте количеството на щитовидни хормони в нашия организъм, засилва се кръвообращението и се активира пройзводството на хормони. Подобрява се състоянието на щитовидната жлеза, балансира се и се стимулира правилното функциониране на жлезата.

Със специални асани /пози/ от йога, с дихателни практики, въздействащи на функцията на щитовидната жлеза, мантри и медитация, можем да имаме здрава, добре функционираща житовидна жлеза или да повлияем за нейното балансиране и функциониране.

Close Menu